Sfantul Ioan Gura de Aur

Sfantul Ioan Gura de Aur

Sfantul Ioan Hrisostom sau ( 344/354-407), mai tanar ca ceilalti doi antiohieni, este considerat cel mai de seama reprezentant al scolii din Antiohia, oras socotit „Podoaba Orientului” inca din timpul lui Alexandru cel Mare. Tatal sau a detinut inalta functie militara de magister militum Orientis.
       Sf. Ioan este cel care fixeaza , in canoane precise, taina cea mai presus de fire si intelegere care se savarseste de fiecare data in cadrul Sf.Liturghii, cand Hristos se jertfeste in mod real. 
        De remarcat pentru noi, romanii, faptul ca in 399, la indemnul Sf. Teotim, episcopul de Tomis, va trimite misionari in Scithia Minor (Dobrogea) pentru scthinomazii de la Dunare. Datorita talentului sau oratoric a fost distins cu titlul de «invatator si sacerdot universal», iar pentru maretia si splendoarea cuvantului sau i s-a dat numele de Hrisostom, adica Gura de Aur. Doctrina sa teologica poarta amprenta preocuparilor sale majore, anume exegeza biblica si activitatea pastorala.
       Sfantul Ioan Gura de Aur reprezinta simbolul zelului apostolic prin cuvant si fapta, pentru orientarea oamenilor spre invatatura Mantuitorului pentru ca viata sa fie traita cu Hristos si in Hristos. 
        Referindu-se la sublimitatea preotiei, Sfantul Ioan Gura de Aur spune: “Desi preotia se exercita pe pamant, rangul ei face parte din categoria lucrurilor ceresti, pentru ca nu un om, nu un inger, nu un arhanghel si nici vreo alta putere spirituala creata I-a fixat acest rang, ci Duhul Sfant Insusi”. In tratatul Despre Preotie, Sfantul Ioan Gura de Aur vorbeste nu numai de o sublima slujire ci si de o infricosatoare responsabilitate cand o sa dam seama pentru fiecare dintre sufletele incredintate noua. 
        Sfintii Trei Ierarhi, constienti de importanta acestei misiuni, fug de aceasta taina, nu pentru a primi alte demnitati, ci se retrag in liniste, in meditatie, in rugaciune pentru a se dedica macar in acest fel lui Dumnezeu. Din aceste framantari ale constiintei lor au alcatuit doua opere care aduc elogii acestei misiuni: tratatul Despre Preotie al Sfantului Ioan Gura de Aur si Apologia despre fuga a Sfantului Grigorie de Nazians.